7 naturlige måder at sænke højt blodtryk på

Hvert år behandles flere hundrede tusinde nordmænd for højt blodtryk. Den udbredte sundhedstilstand fører til ekstra belastning på hjertet og kan være en udløser for hjerte-kar-sygdomme og især hjerteanfald.

I Norge er det meget almindeligt at bruge medicin til at stabilisere blodtrykket, men hvis du ønsker en mere naturlig løsning på udfordringen, er der heldigvis en række ting, du selv kan gøre for at sænke dit blodtryk.

Nedenfor er syv tip, du kan bruge til at sikre, at dit blodtryk er på et sundt og stabilt niveau.

En diett rik på frukt og grønnsaker kan bidra til å beskytte hjertet ditt.

1. Gå ned i vægt

Det er et fastslået faktum, at blodtrykket kan stige med vægten, og at opretholde en sund vægt er derfor en af ​​de vigtigste ting, du kan gøre for at beskytte dig mod forhøjet blodtryk. Vægttab har også vist sig at sænke blodtrykket og reducere belastningen på hjertet.

Ifølge USA‘s Mayo-klinikken øger risikoen for:

  • Mænd med en taljemål på over 102 cm
  • Kvinder med en taljemål på over 89 cm

2. Spis sundt og varieret

En kost rig på frugt og grøntsager bidrager godt til at holde blodtrykket i skak.

Undersøgelser, der har set på middelhavskosten – der indeholder en masse plantebaserede fødevarer, korn og sunde fedtstoffer fra blandt andet nødder og olivenolie – har vist, at en sådan diæt kan hjælpe med at beskytte dit hjerte. Dette skyldes, at disse fødevarer har ingredienser, der kan hjælpe med at modvirke betændelse, hvilket igen fører til stærkere og klarere blodkar.

Og en ting alle eksperter er enige om: Undgå forarbejdede fødevarer så ofte som muligt.

3. Træn regelmæssigt

Ved at svede kan du beskytte dig mod hypertension. Mellem 30 og 60 minutters træning flere dage om ugen kan hjælpe med at sænke blodtrykket. Og hvis fitnesscentre ikke er noget for dig, kan en dejlig tur i skoven også være godt for dit hjerte.

Du bør ikke drikke mere end fire kopper kaffe om dagen.

4. Skær ned på koffein

Selv for mennesker, der ikke kæmper med hypertension, har koffein vist sig at føre til en hurtig stigning i hjertefrekvens og blodtryk. Det vides stadig ikke, hvorfor dette sker, men en teori er, at adrenalin får blodtrykket til at stige.

En anden teori er, at koffein påvirker, hvor brede dine arterier er.

Nogle mennesker er mere følsomme over for koffein end andre, så det tilrådes at finde ud af, hvor meget koffein din krop tåler. En anelse fra flere sundhedsorganisationer er, at den øvre grænse skal være fire kopper kaffe om dagen.

5. Slap af

For meget stress kan få dit blod til at koge, i det mindste midlertidigt. Det er ikke bekræftet af videnskaben, at stress fører til forhøjet blodtryk, men flere sundhedsorganisationer, herunder The American Heart Association, har påpeget, at hormoner forbundet med kroppens forsvarsmekanismer kan få hjertet til at slå hurtigere og blodkarrene sammentrækkes. Dette kan resultere i højere blodtryk i en kort periode.

At sikre, at dit stressniveau ikke er for højt, og at tage sig af din mentale sundhed, er vigtig for dit grundlæggende velbefindende, så overse ikke signalerne, hvis du føler dig overvældet i stressende situationer.

6. Stop røg og skære ned på alkohol

Nikotin og alkohol kan hjælpe med at øge blodtrykket i korte eller lange perioder.

Nikotin fortsætter med at øge blodtrykket, selv efter at du har afstumpet cigaretten, hvilket betyder, at rygere holder deres blodtryk på et højere niveau hele dagen. For meget alkohol kan også øge blodtrykket i korte perioder, og ved at indtage større mængder alkohol opretholdes disse niveauer på samme måde som rygning.

Derudover kan regelmæssigt forbrug af alkohol føre til øget kropsvægt, hvilket igen er en risikofaktor for højt blodtryk. Hvis du skærer ned på alkohol og holder op med at ryge, kan du derfor sænke risikoen for forhøjet blodtryk.

7. Tag omega-3-tilskud

Gentagne undersøgelser har vist, at omega-3 kan bidrage til normalt blodtryk hos både kvinder og mænd i alle aldre.

Polar krill er et naturligt omega-3 supplement, der er udviklet til alle, der ønsker at tage sig bedre af blandt andet hjerte, blodtryk, hjerne, syn og muskler. DHA og EPA hjælper med at opretholde normalt blodtryk
(den gavnlige virkning opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA).

Ud over en god dosis omega-3 indeholder Polarkrill også rigelige mængder af antioxidanten astaxanthin og en daglig anbefalet dosis af “supervitamin” vitamin D. Denne kombination har gjort Polarkrill til et af markedets førende omega-3 kosttilskud.